Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Η κυβέρνηση απώλεσε την «ψήφο εμπιστοσύνης»!



Η κυβέρνηση πήρε σήμερα τα ξημερώματα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή – 179 βουλευτές της έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης (129 της Νέας Δημοκρατίας, 33 του ΠΑΣΟΚ –καλά, πολύ λίγοι δεν μείνανε;– και 17 της ΔΗΜΑΡ του Τσιριμώκου, συγνώμη, του Κουβέλη). Το αποτέλεσμα δεν αποτελεί καμιά έκπληξη. Αναμενόμενο ήταν.
Αναμενόμενη ήταν όμως και για πολλούς (δυστυχώς όχι για όλους, αλλιώς δεν θα είχαμε την κυβέρνηση αυτή) η θλιβερή κι άθλια εικόνα που παρουσίασαν τα στελέχη της νέας κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του τριημέρου που πέρασε. Νομίζω ότι πρέπει να είναι η πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά, που τόσες και τόσες υποσχέσεις της προεκλογικής περιόδου δεν κατάφεραν όχι μόνο να υλοποιηθούν έως το τέλος της κυβερνητικής θητείας, αλλά ούτε καν να… συμπεριληφθούν στις προγραμματικές δηλώσεις!

Στη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων δεν ακούστηκε από στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά τίποτα για τη μετενέργεια, για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, για αύξηση μισθών στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στα οποία βρισκόντουσαν πριν πετσοκοφτούν από την κυβέρνηση του άθλιου τραπεζίτη, δεν ακούστηκε τίποτα για πολλά άλλα που μας είχαν υποσχεθεί ότι θα αλλάξουν άμα αναλάβουν αυτοί –υπεύθυνοι και σοβαροί που είναι!– τα ηνία του κράτους. Αντιθέτως ακούσαμε λίγο – πολύ ότι για μια αναδιαπραγμάτευση χρειάζονται δυο πλευρές, ότι όλα θα προχωρήσουν βήμα – βήμα κλπ., κλπ., και ότι η προσπάθεια συνεχίζεται. Με λίγα λόγια, πράσινα άλογα…

Το μόνο για το οποίο εκτενέστατα έγινε λόγος και ειπώθηκε με σαφήνεια που δεν αφήνει καμία… ελπίδα παρερμηνείας, είναι ότι θα προχωρήσουν ταχύτατα οι αποκρατικοποιήσεις – και ότι η Ελλάδα «πουλάει, δεν ξεπουλάει»! Α, ναι, κάτι ψέλλισαν και περί δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αλλά πόσες θέσεις θα δημιουργηθούν ενώ έχουν ήδη χαθεί τα τελευταία 2 χρόνια σχεδόν 700.000;

Από την πρώτη στιγμή, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διατυμπάνιζε προς πάσα κατεύθυνσης, ότι η κυβέρνησή του έχει «ορίζοντα τετραετίας», άσχετα αν είναι γνωστό σε όλους ότι οι επόμενες εκλογές… δεν θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια. Πρωτού καν σχηματιστεί κυβέρνηση, ο «Λευκός Πύργος» είχε επισημάνει (βλέπε: http://lpyrgos.blogspot.gr/2012/06/blog-post_682.html) ότι έρχονται νέες εκλογές, με μοναδική περίπτωση να μην γίνουν αν η Τρόικα μας δώσει λιγάκι καρότο μετά από τόσο μαστίγιο. Μετά από τις προγραμματικές δηλώσεις, φαίνεται ότι μάλλον δεν θα υπάρξει καρότο!

Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει πως ό,τι και να λέγεται από πλευράς κυβέρνησης, δεν θα υπάρξει καμία αναδιαπραγματεύση του Μνημονίου στα ουσιώδη θέματα, ότι η απαναδιαπραγμάτευση έληξε το αργότερο στις 17 Ιουνίου! Αντιθέτως, πολλά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μάλλον θα υπάρξει «μνημονιακή επιτάχυνση», όπως σημείωσε ο λέξης Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της γελοίας και επικίνδυνης κυβέρνησης Παπαδήμου γκρεμίστηκαν τα εργασιακά και λεηλατήθηκαν τα ταμεία μέσω του PSI. Επί κυβερνήσεως Σαμαρά θα προχωρήσουν σε αποκρατικοποιήσεις – κοψοχρονιά. Και αν συνεχίσει έτσι όπως ξεκίνησε, η κυβέρνηση όχι «ορίζοντα τετραετίας» δεν έχει, μα ζήτημα αν διαθέτει «ορίζοντα τετραμήνου»!

Η κυβέρνηση κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κερδίσει την «ψήφο εμπιστοσύνης» των πολιτών, που έτσι κι αλλιώς κάθε ελληνική κυβέρνηση έχει απολέσει προ πολλού…

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ

ΥΓ: Την ώρα που γραφόταν το άρθρο αυτό, γνωστοποιήθηκε η παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Νικολόπουλου. Στην επιστολή παραίτησής του αναφέρει ότι μόνη αιτία της παραίτησής του είναι η πεποίθησή του «πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή». Άνευ σχολίου!

Περισσότερα πολιτικά θέματα: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου